Racebeskrivelse

Racens historie

Ifølge Hundeejer.dk er Eurasieren en forholdsvis ny hunderace, som første gang kom til Danmark i 1982.
Hunderacen har sin oprindelse i Tyskland, hvor den blev fremavlet i 1960’erne og starten af halvfjerdserne af en række hundeentusiaster, med Julius Wipfel i spidsen.
Julius Wipfel ønskede at lave en hunderace, der havde samme karakteregenskaber som sin daværende hund (kaldt Kanadieren). En hund han havde hentet fra et dyrehjem, og som angiveligt var efterladt af de Canadiske tropper. Julius studerede forholdet mellem ulv og hund, han iagttog ulveflokke og lavede eksperimenter med for at lære deres adfærd bedre at kende, da han ønskede sig en meget oprindelig hund med tilpasningsvillighed og ulvens sociale kvalifikationer – en blanding af Keeshondens positive egenskaber og Kanadierens tiltrækkende og oprindelige væsen. At det skulle være en spidshund, var han ikke i tvivl om.
Julius Wipfel krydsede en chow chow og en wolfspitz/keeshond og kaldte racen for wolf-chow, og som blev anerkendt i 1966. I 1968 var der 28 kuld af den nye race wolf-chow. Efterfølgende blev wolf-chow krydset med samojedehund, hovedsageligt fordi det viste sig, at der var for lidt avlsmateriale og dermed risiko for indavl.
Navnet Eurasier skulle angiveligt henvise til, at denne hund stammer fra både europæiske og asiatiske hunderacer. At Eurasien er fællesnavnet for Europa og Asien.

Adfærdsmæssige egenskaber

Ifølge Dansk Kennel Klub er Eurasieren selvbevidst, rolig, afbalanceret, vagtsom og opmærksom uden at være støjende. En familiehund, som dog ikke er nogen begynderhund. Den er stærkt knyttet til sine mennesker, og omgængelig i forhold til andre hunde. Den er ofte lidt tilbageholdende overfor fremmede, nogen mere end andre, og derfor vigtig med tidlig og kontinuerligt socialisering. Beskrivelsen underbygges af øvrige kilder som blandt andet nævner, at Eurasieren elsker sin familie over alt og trives bedst når alle er samlet. At den giver ”besked” når nogen kommer, men stopper med at gø når gæsten kommer ind. At den hviler i sig selv og ikke er klæbende. At den kan være en smule forbeholden overfor fremmede, ikke at den er nervøs eller usikker, den bestemmer bare selv hvem den vil klappes af. At den er nem at have med rundt på besøg, da den har en vis evne til at gøre sig usynlig, den lægger sig pænt og har ikke brug for opmærksom, som mange andre hunde racer.

Det er vigtigt at man er opmærksom på, at grundet den store tilknytning Eurasiere har til dens mennesker, er det ikke en hund som skal være alene mange timer dagligt.

Eurasieren elsker at være udenfor, og derfor ikke en hund som er egnet til at bo i lejlighed.

Det er ikke umuligt at træne Eurasieren, men man skal ikke forvente at de gider lave mange gentagelser eller deltage i aktiviteter, som de ikke finder interessante. Kodeordene er derfor tålmodighed, konsekvens og positiv træning.

Særlige behov

En Eurasier må man aldrig straffe eller være hård i sin opdragelse ved. Det er en familiehund, som er lærenem, lydhør og opmærksom, men ikke behagesyg. En Eurasier kræver kærlighed, konsekvens og tålmodighed.

Eurasieren er ikke en ”kæft trit og retning” hund, men en hund man samarbejder med og hvor man skal være villig til forhandling.

Racen kan have tendens til at være reserveret og ifølge Dansk Kennel Klub, vil en meget tidlig socialisering og en nær kontakt med familien dæmpe meget af dens reservation.

I forhold til motion har den unge Eurasier brug for en del motion, men som voksen er den ikke specielt krævende.

Pelspleje:

Der er minimal af pleje på trods af den lange pels, som består af en tæt underuld og middellang løs dækpels. Pelsen er nærmest ”selvrensende”, hvor snavset ”falder af pelsen”. Samt har den ingen stærk eller speciel hundelugt.

En ugentlig gennembørstning er rigeligt, hvis man sikrer at hunden ikke har sammenfiltrede klumper i pelsen. Lidt oftere i fælleperioderne som forekommer 2 gange om året. Eurasieren skal aldrig bades, med mindre det er absolut nødvendigt, da badning kan fjerne det naturlige fedtlag og ødelægge pelsens selvrensende egenskaber.

 

Der henvises yderligere til DKK’s racebeskrivelse.